Veri Madenciliği ve Gelir Artırıcı Çalışmalar

Günümüzde yerel yönetimler açısından ihtiyaç duyulan planlama, mühendislik projeleri ve uygulamaları bilgilerine kolayca ulaşmak, gerektiğinde bu bilgileri kullanarak yeni bilgiler üretmek, bunların takibini ve kontrolünü yapmak düzenli ve planlı bir kentleşme için vazgeçilmez unsurlardır. Geldiğimiz süreçte tüm kamu kurum ve kuruluşları işlemlerinde Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) yer alan adres bilgilerini kullanmaktadır. UAVT üzerinde kaydı olmayan hiç kayıt için işlem yapılmamaktadır. UAVT yer alan adres verileri şuan pilot olarak uygulanan ve en kısa sürede tüm belediyeler için zorunlu hale getirilecek MAKS (Mekansal Adres Kayıt Sistemi) uygun hale getirilecektir. Böylelikle sözel verinin yanında grafik veride bilginin doğruluğunu sağlamak amacıyla sistemde yer alacaktır. Belediyeler UAVT yer alan bilgileri güncel tutmak zorundadır. Bu zorunluluğa karşılık belediyelerin sözel veri üzerinde işlem yapan ve gelir kaynaklarının % 70 ‘inin üzerinde kısmı için işlem yapan birimlerinde UAVT verileri kullanılmamakta ve hala eski adres verileri üzerinden işlem yapılmaktadır. Ancak 5393 sayılı Büyükşehir Yasası ile birlikte büyükşehir ilçe belediyelerinde gelir kaybı nedeni ile artık kaynakların daha etkin kullanılması ve kaynağı oluşturan vergi kalemlerindeki kayıp kaçakların tespit edilmesine ilişkin mücadele öncelikli hale gelmiştir.

ADRES ANALİZ ÇALIŞMASI

Adres bilgi sistemlerinin doğru olarak kurulabilmesi ve sonrasında yapılacak gelir arttırıcı çalışmalar için mevcut sistemdeki veri durumunun tespiti için yapılacak analiz çalışması çok önemlidir. Yapılacak analiz sonrasında çalışmalarda kullanılacak yöntem, oluşturulacak ekip ve işin tamamlanma süresine ait en yaklaşık süreleri kestirilebilir hale gelecektir.

Analiz ve düzenleme çalışmalarında kullanılacak tüm veriler yerel yönetimin sorumluluğundadır. Analiz çalışması sonrasında ortaya çıkan veri durumuna göre düzenleme çalışmalarında kullanılacak Adres Eşleştirme ve gelir attırıcı uygulamalar firmamız tarafından hazırlanır. Böylelikle çeşitli veri setlerinin tek ekranda görülebilmesi ve eşleştirme yapılabilmesi sağlanacaktır. Geliştirilecek uygulamalar mevcut uygulamalara ait veri tabanı ile entegre çalışır.

Back To Top